ABD Hazinesi, 2025'in ilk yarısında finansal piyasalara 700 milyar dolar enjekte edebilir.

image

ABD Hazinesi, 2025'in ilk yarısında finansal piyasalara 700 milyar dolar enjekte edebilir.

ABD Hazinesi, 2025'in ilk yarısında finansal piyasalara 700 milyar dolarlık önemli bir likidite enjekte etmeyi planlıyor.

Strategas analistleri, söz konusu uygulamanın 1 Ocak'ta başlamasını beklediklerini söyledi.

Strategas, "Likiditenin bu düzeyde artırılması, yatırımcıların 2025'teki vergi artışları ve/veya gümrük tarifeleri konusundaki belirsizliği hafifletmeleri için büyük bir kuyruk rüzgarı sağlıyor." diye yazdı.

Firma, bu likidite artışını 1 Ocak'ta ulaşılacak olan borç tavanı limitinin tetikleyeceğini ekledi.

Strategas, bu noktada ABD hükümetinin Kongre tavanı yükseltene kadar yeni borç ihraç edemeyeceğini ve bu sürecin muhtemelen Temmuz ayına kadar uzayacağını belirtiyor. Bu süre zarfında Hazine, giderlerini karşılamak için Hazine Genel Hesabı'nda (TGA) tutulan 700 milyar dolara güvenecek.

Bu gerçekleştiğinde Strategas, "Federal Rezerv'de ve bankacılık sektörünün dışında tutulan TGA fonları bankacılık sistemine aktarılacak ve banka rezervlerini artıracak." diyor.

Strategas, bu enjeksiyonun "QE'ye benzediğini, ancak Hazine'den geldiğini" belirterek, "finansal piyasalara sürekli bir likidite akışı pompalanacağını" ifade ediyor.

Tarihsel olarak, büyük likidite enjeksiyonları, daha düşük tahvil getirileri, daha zayıf bir dolar ve uzun vadeli varlıkların daha iyi performans göstermesi gibi daha gevşek finansal koşullarla ilişkilendirilmiştir.

Firma, likidite artışının piyasa belirsizliğini azalttığı için yatırımcılar için önemli bir kuyruk rüzgarı sağlamasının beklendiğini de sözlerine ekliyor.

Strategas, bu TGA akışlarının etkisinin piyasa konsensüsü tarafından hala yeterince takdir edilmemiş olabileceğine dikkat çekiyor. Bu, 2021 ve 2023'teki benzer olayların ardından ABD'nin yeni bir mali rejim altında borç tavanına üçüncü kez ulaşması olarak tarihe geçecek.